Zij-instroom

Ben je werkzaam in een ander vakgebied dan het onderwijs, maar droom je ervan om leerkracht te worden in het primair onderwijs? Dan is ons zij-instroomtraject misschien wel iets voor jou.

Het traject

Om als zij-instromer aan de slag te gaan, heb je tenminste een afgeronde hbo-opleiding of een universitair diploma nodig. Wanneer je na de sollicitatieprocedure geselecteerd bent, wordt een geschiktheidsonderzoek gedaan door Fontys. De lerarenopleiding, waarmee wij samenwerken, bekijkt of je voldoende bekwaam bent om direct voor de klas te staan waarbij je tegelijkertijd binnen twee jaar je lesbevoegdheid kunt halen. 

Daarna ga je een arbeidsovereenkomst aan en ga je aan de slag op één van onze scholen. In deze periode geef je les en volg je de opleiding. De betreffende school waar je werkzaam bent en de lerarenopleiding begeleiden je.  Binnen twee jaar volgt het bekwaamheidsonderzoek.

Het nieuwe zij-instroomtraject voor schooljaar 2025-2026 start in september 2024. Je kunt je hiervoor aanmelden door contact op te nemen met onze collega Renske van Gisbergen      renske.vangisbergen@signumonderwijs.nl.

zij-instroom overzicht

Meer informatie?

Antwoorden op veelgestelde vragen vind je in onze FAQ zij-stroom 2025/2026.

Algemene informatie over het landelijke zij-instroomtraject vind je op de website van de Rijksoverheid.

Mocht je het antwoord op jouw vraag niet kunnen vinden, dan kun je altijd contact opnemen met onze collega Renske van Gisbergen. Per mail renske.vangisbergen@signumonderwijs.nl of door te bellen naar 073 850 78 50.

Ben jij geschikt?

Wil je weten of je geschikt bent voor het onderwijs? Doe dan de online test. De test bestaat uit 44 vragen en geeft je een idee van je geschiktheid voor het leraarschap.

Fontys

De opleiding volg je bij Fontys. Op hun eigen website staat meer informatie over de inhoud.